Gå til innhold

Livius av Erlend Kaasa

27/10/2017

(første gang på trykk i Varden, august 2015)

Erlend Kaasa fra Vinje debuterte med romanen «Thunder Road» i 2009. Hans nye bok, Livius, er en stillferdig skildring av idealisme og desillusjon.
Romanens hovedperson, Lam, er offiser i en invasjonsstyrke. Han har vært borte fra kona og sønnen i en årrekke. Leseren får aldri vite hvor handlingen finner sted, eller hvem som er i konflikt, og det er heller ikke viktig. Krigen minner både om pågående og tidligere konflikter.

Stillferdig og poetisk

Romanen starter med en nedpå skildring av en skarp situasjon. Det er brutalt og skremmende, og et godt driv i fortellingen. Detaljrikt i beskrivelsene, med originale metaforer som ofte passer til emnet.

Gradvis kommer Lams konflikt med krigens råskap fram, og han gjør en kriminell handling da han befrir en krigsfange.

Lams straff blir et oppdrag som er å regne som en selvmordsaksjon: Å komme seg inn bak fiendens linjer for å drepe den samlende kraften blant opprørerne, en poet, kalt Livius.

Livius er den eneste andre blant karakterene, i tillegg til Lam, som blir skildret som et helt menneske. Alle andre blir kun benevnt i form av deres stilling, som sersjant, løytnant og lignende. Det fungerer, faktisk.

Fornøyelig

Vi får vite at poeten har blitt refusert av et forlag, og at han har skrevet et brev til det samme forlaget. Lam får brevet som en del av etterretningen, og Kaasa gjengir brevet i passasjer utover i boka. Utdragene fra brevet er fornøyelig lesning, og gir en kontrast til passasjene med Lam. Et perspektiv på før og etter krigen.

Brevene dreier rundt et storbymenneskes strev rundt etablering, samfunnsansvar og selvrealisering. Det er godt skildret, og en fortjent harselas. Leseren får blant annet et skarp og artig kritikk av det akademiske miljøet.

Lams jakt på poeten tar uventa vendinger, og blir en reise som dreier rundt det å opprettholde menneskelighet i en krig.

Livius

From → Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: